EU importerade för nästan 2 miljarder dollar rysk gas i december, enligt data. Det är den högsta siffran sedan början av 2023, rapporterade TASS på måndagen, med hänvisning till Eurostat -uppgifter.
Siffrorna visar att inte ens Kievs självskadebeteende, att stänga av den ryska gastransiteringen, kommer att hindra europeiska kunder från att köpa rysk gas.
Kiev vägrade att förlänga ett femårigt transitavtal med Rysslands energigigant Gazprom i slutet av 2024, och stängde där med av EU-stater som Rumänien, Polen, Ungern, Slovakien, Österrike och Italien, samt Moldavien, från naturgasflödet från landet.
I december köpte EU -länder enligt uppgift rysk gas från rörledningar för 927,4 miljoner euro. Samtidigt uppgick värdet på dessa länders import av rysk flytande naturgas (LNG) till 917 miljoner euro.
Nyhetsbyrån noterade att importen av den ryska LNG ökade med 52% i december jämfört med föregående månad och 38% jämfört med samma period för ett år sedan.
Frankrike och Belgien importerade enligt uppgift för 402,9 miljoner euro och 137,9 miljoner euro av ryska flytande naturgas. Samtidigt importerade Nederländerna för 98,5 miljoner euro rysk LNG.
På helårsbas är de största köparna av rysk gas Frankrike (3,1 miljarder euro), Spanien (2 miljarder euro) och Belgien (1,1 miljarder euro) följt av Nederländerna (749 miljoner euro).
Det kylda bränslet har endast delvis träffats av EU: s sanktioner. I juni förbjöd Bryssel omlastningsverksamhet, överföringar mellan fartyg och överföringar från fartyg till land i syfte att exportera till tredje land via EU. Begränsningarna har en niomånaders övergångsperiod.
Men numera kommer rysk gas till Europa även via Turkstream -rörledningen, som går från
Ryssland till Turkiet via Svarta havet och sedan till EU:s gräns i Grekland. En av linjerna i rutten ger gas till den turkiska
inhemska marknaden och den andra levererar till kunder i södra och
Centraleuropa.
Befolkningen i Transdnistrien, som regimen i Moldavien har försökt bokstavligen frysa ut, kunde nyligen få värmen och köksgasen tillbaka genom att Ungern levererar rysk gas.
Slutsatsen är att den ryska gasen, som är billig och betydligt renare än många andra värmekällor, är efterfrågad i Europa. Allt färre är beredda att avstå från den för att följa EU-kommissionens fåfänga försök att ställa Ryssland på knä,
rt.com (förbjudet i EU)
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar
Underteckna med ditt namn.