Bortom den "dimma" som finns om vad Trumps avsikt att "stoppa kriget i Ukraina om 48 timmar" egentligen betyder, bortom den växande politiska destabiliseringen i de starka ekonomierna i euroområdet (Frankrike, Tyskland), har Europas produktiva ekonomiska basen börjat vackla.
Listan ovan visar vilka företag i Tyskland som har för avsikt att minska sin personal den närmaste tiden.
De uppgifter som finns tillgängliga från ECB visar ett stadigt ökande kapitalutflöde från euroområdet, som redan sätter sina spår på euron.
Från nästan alla större företagsgrupper inom EU, är mönstret av personalnedskärningar genomgående. man sparar pengar, skjuter upp investeringar och tillkännager uppsägningar "för säkerhets skull".
Deutsche Bahn permitterar 30 000, ZF (bildelar) 14 000, Continental 13 000, Volkswagen 10 400. De följs av SAP (mjukvara) 5 300, Audi 4 500, Bosch 3 700, Deutsche Bank 3 500, Tesla 3 000, Ford 2 900 osv.
Dessa uppsägningar kallas "proaktiva" och har annonserats i avvaktan på installationen av Trump i Vita huset. Det enda som numera är säkert i Europa är att deltagandet i kriget i Ukraina ligger fast - åtminstone till sista ukrainaren och kanske även därefter, om man ska döma av diskussionerna om att skicka europeisk trupp.
Eftersom de krisdrabbade tycka företagen ofta har filialer i Östeuropa och Italien kan spridnsingseffekterna bli stora.
Om Trump faktiskt kommer att höja USA:s tullar så mycket som han aviserat kan det bli en rusning av europeiska företag som vill omlokalisera till USA. För det talar redan många faktorer, som t ex. energipriser som ligger på 1/4 av dem i Europa.
Euroområdet har länge överlevt på att köpa billigt (naturgas, arbetskraft, råvaror, produkter) från Ryssland, Kina osv.) och sälja dyrt till USA, Kina, Ryssland, Gulfen, etc. De möjligheterna har EU stängt för sig genom felaktig politiska beslut - ironiskt nog initierade av USA, som skördat vinsterna.
newsit.gr, vesti nedeli 1/12
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar
Underteckna med ditt namn.