4 sep. 2024

Turkiet vill gå med i BRICS

En redan starkt föråldrad karta över BRICS. De fem har blivit tio
men 36 länder kommer till toppmötet i Kazan i oktober.

BRICS-länderna kommer att överväga Turkiets ansökan om att delta i föreningen, sa den ryske presidentassistenten Jurij Usjakov till reportrar idag, rapporterar War and Peace.

"Turkiet har skickat in en ansökan om fullt medlemskap, vi kommer att överväga den," sa han.

Häromdagen rapporterade Bloomberg, med hänvisning till källor, att Ankara officiellt har skickat in en begäran om att gå med i BRICS. Enligt byrån försöker Turkiet på detta sätt stärka sitt globala inflytande och etablera nya band utanför sina traditionella västerländska allierade.

Den ryske presidentens presssekreterare Dmitrij Peskov noterade att Turkiet verkligen är intresserat av medlemskap i föreningen.
Sedan den 1 januari har Ryssland varit ordförande för BRICS. Året började med att nya medlemmar anslöt sig till organisationen – förutom Ryssland, Brasilien, Indien, Kina och Sydafrika ingår nu Egypten, Etiopien, Iran, Förenade Arabemiraten och Saudiarabien.

Moskvas ordförandeskap innehas under mottot att stärka multilateralism för en rättvis global utveckling och säkerhet. Ryssland anordnar mer än 200 politiska, ekonomiska och sociala evenemang. BRICS-toppmötet är planerat till 22-24 oktober i Kazan.

Under Putins besök i Mongoliet inbjöds även det landet att övervara toppmötet i Kazan.

De jure omfattar BRICS 9 länder, inklusive Ryssland. Moskva har dock redan skickat inbjudningar till 36 utländska ledare, varav 18 har tackat ja. I alla fall kommer representanter för alla 36 länder att delta i toppmötet på ett eller annat sätt.

Frågan om Turkiets anslutning till BRICS kommer sannolikt inte att behandlas vid nästa toppmöte för föreningen, som kommer att hållas i Kazan i slutet av oktober, säger förste vice ordföranden i den statliga dumans kommitté för internationella frågor Dmitry Novikov. I ett samtal med NEWS.ru uttryckte han åsikten att detta kan hända vid nästa BRICS-toppmöte 2025, eftersom Turkiet snabbt gick från ord till handling.

warandpeace.ru; https://www.tatar-inform.ru/news/mongoliya-appetity-briks-i-status-strany-partnera-kogo-eshhe-zdat-na-sammite-v-kazani-5957396?ysclid=m0o6fvnorm410132944


Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Underteckna med ditt namn.