26 juli 2024

USA lyder Nethanyahus order

I massprotesterna i Washington under Nethanyahus besök ingick ett starkt
"Judiskt block för Palestina"

Tusentals demonstrerade mot kriget i Gaza när Israels premiärminister Benjamin Netanyahu besökte Washington på onsdagen och skanderade "Fritt, fritt Palestina" när de marscherade mot Capitolium innan polisen satte in pepparspray mot några i folkmassan.

De demonstrerade mot ett krig som har dödat mer än 39 000 palestinier och krävde att Nethanyahu skulle gripas som krigsförbrytare.
Utanför Washingtons Union Station tog demonstranter bort amerikanska flaggor och hissade istället palestinska flaggor.

Joe Lauria, redaktör för Consortium News, menar att krisen i Gaza på lång sikt kan leda till radikala förändringar i både USA och Israel, men än så länge försvarar de båda staterna sig stridslystet mot all kritik.

Israels premiärminister Benjamin Netanyahu, som talade till ett gemensamt möte i kongressen på onsdagen, är föremål för en begärd arresteringsorder vid Internationella brottmålsdomstolen men kräver att USA skyddar Israel från kritik samtidigt som de fortsätter att beväpna och stödja dess folkmord. 

När Biden-administrationen stoppade en symbolisk vapensändning till Israel, räknade Netanyahu med att USA-kongressen skulle utarbeta en lag som skulle ge  Netanyahu de vapen han behöver för att "slutföra jobbet" i Gaza. 

Bidens åtgärd var utformad för att lura amerikanska väljare som är kritiska till hans Gaza-politik. Men attacken mot Rafah – trots Bidens förmodade röda linje – fortsätter, och det kommer även USA:s ovillkorliga stöd till Israel att göra. Frågan är varför. 

Varför riskerar amerikanska politiker att förlora val för att fortsätta stödja de mest ofattbara brotte Svaret ligger bortom val och enskilda politiker.

Fortsatt stöd för Israel mitt i folkmordet hotar själva legitimiteten för USA:s efterkrigsstyre när världen vänder sig allt mer mot USA och Israel. 

I ett videotal till USA som hölls den 24 april beordrade Nethanyahu på sin engelska med amerikansk accent att protester mot folkmord på amerikanska universitet skulle stoppas. Och så har skett. Det är värt att citera hela hans kommentarer. Han sa:

"Det som händer på amerikanska universitet är fruktansvärt. Antisemitiska folkhopar har tagit över ledande universitet. De uppmanar till Israels förintelse. De attackerar judiska studenter. De attackerar judiska lärare och institutioner.

Detta påminner om vad som hände vid tyska universitet på 1930-talet. Det  måste stoppas. Det måste otvetydigt fördömas och fördömas.

Men det var inte det som hände. Svaret från flera universitetsprefekter var skamligt. Lyckligtvis har statliga, lokala, federala tjänstemän, många av dem reagerat annorlunda men det måste finnas fler. Mer måste göras....

Detta säger oss att det finns en antisemitisk uppgång här som får fruktansvärda konsekvenser. Vi ser denna exponentiella ökning av antisemitism i hela Amerika och i alla västerländska samhällen när Israel försöker försvara sig mot folkmordsterrorister som gömmer sig bakom civila."

Netanyahu uttalade ett dussin lögner i det meddelandet på 339 ord, som fick 18,4 miljoner visningar på X. Det finns fem lögner bara i de första fem meningarna:

1) Studenterna är inte "antisemitiska folkhopar" utan demonstranter, många judar, mot folkmord; 2) De kräver ett fritt och oberoende Palestina, inte "förintelsen" av Israel; 3) De attackerar inte judiska studenter, utan Israels krig; 4) De angriper inte lärare och institutioner, såvida inte fördömande av Israels brott anses vara en attack mot judar; och 5) Judar var bannlysta från tyska universitet på 1930-talet, vilket gör en sådan jämförelse med USA idag till en löjlig lögn. Och exakt vad menar Netanyahu med "förintelsen" av Israel, en fras som han upprepade gånger uttalar?

Det finns få tecken på empati för Gaza på Capitol Hill,  länge den mest bördiga marken för Israel i Amerika. 

Efter Netanyahus tal den 24 april sa USA-senatens majoritetsledare Chuck Schumer att det är "oacceptabelt när judiska studenter angrips för att vara judar, när protester uppvisar verbala övergrepp, systematisk skrämsel eller glorifiering av det mordiska och hatiska Hamas eller våldet från 7 oktober.”   

Den extremistiska senatorn Tom Cotton gick längre och förklarade det på Fox News "Joe Biden har en plikt att skydda dessa judiska studenter från vad som är en begynnande pogrom på dessa campus. Det här är scener som man såg på 1930-talet i Tyskland.” 

Biden kunde ha stoppat folkmordet omedelbart genom att undanhålla alla vapen, militärt bistånd och diplomatisk täckning - vilket varje anständig människa med sådan makt skulle ha gjort.  Istället ägnade Biden sig åt PR medan Gazas invånare decimerades.

Likaså försökte Bidens utrikesdepartement att ge sken av att vara redo att kritisera Israel för dess angrepp av civila, dock utan att vidta några åtgärder. Utrikesdepartementet sa till och med att det hade bevis för att Israel kan ha brutit mot internationell humanitär lag, men inte tillräckligt för att avbryta vapentransporter. 

Som New York Times rapporterade:

"Bidenadministrationen anser att Israel med största sannolikhet har brutit mot internationella standarder genom att misslyckas med att skydda civila i Gaza men har inte hittat specifika fall som skulle rättfärdiga undanhållandet av militärt bistånd, sa utrikesdepartementet till kongressen ... rapporten - som verkade självmotsägande på sina ställen – sa att USA inte hade några konkreta bevis för israeliska kränkningar.”

För Netanyahus och medlemmar av hans kabinett som har uttryckt folkmordsavsikter, är detta chansen de har väntat på, att uppfylla den israeliska grundaren David Ben Gurions löfte om ett större Israel. Kriget för att utplåna Hamas är en täckmantel för att utplåna palestinierna från Gaza.

Vad Biden eller utrikesdepartementet än säger kommer Israel att fortsätta med sin folkmordsplan för Gaza genom att bomba byggnader med människor som fortfarande bor i dem i syfte att ersätta dem med israelisk och västägda strandfastigheter. Det är tydligen en plan Biden och Blinken, och förmodligen Kamala Harris and Donald Trump, samtyckt till.

Trumps svärson Jared Kushner, vars familj är nära vänner till Netanyahu friends, har sagt "att Gazas strandfastigheter kan bli väldigt värdefulla. Situationen är är lite olycklig men från Israels perspektiv skulle jag göra mitt bästa för att flytta ut människorna och sedan städa upp.”)

Enligt Jewish News Syndicate:

"Den israeliska nationella säkerhetsministern Itamar Ben-Gvir förklarade vid evenemanget [den 14 maj] att regeringen borde uppmuntra frivillig utvandring av palestinier från remsan.

'Två saker måste göras: En, återvänd till Gaza nu, återvänd hem, återvänd till vårt heliga land. Och två: att uppmuntra emigration. Att uppmuntra invånarna i Gaza frivilligt att lämna. Det är moraliskt, det är rationellt, det är rätt, det är sanningen. Detta är Toran och detta är det enda sättet – ja, det är också humanitärt, sa ministern till deltagarna.”

Den ultimata lydnaden mot Netanyahu i USA för tankarna till en video där han talade till en israelisk bosättarfamilj på hebreiska 2001 om hur lätt det är att manipulera amerikanerna. 

Han säger där: "Jag vet hur USA är. Amerika är en sak man enkelt kan manövrera och få att gå i rätt riktning. Även om de säger något, så vad? Åttio procent av amerikanerna stöder oss.” 

Om palestinierna säger Netanyahu: ”Huvudsaken är först och främst att slå dem, inte en gång utan flera gånger, så smärtsamt att priset de betalar blir outhärdligt. Hittills är prislappen inte outhärdlig.”

En i familjen säger: "Men då kommer världen att säga att vi är angriparna."

"De kan säga vad de vill", svarar Netanyahu. 

Hans möjlighet att göra smärtan "olidlig" dyker upp nu, 23 år senare, eftersom han redan officiellt har dödat mer än 39 000 palestinier [nästan 200 000 enligt Lancet].

Varför följer då amerikanska politiker, universitet och media slaviskt vad Israel kräver? Det finns mer än ett svar: 

1. Pengar: AIPAC:s kampanjfinansiering och försvarskontrakt; AIPAC spenderar varje år mer än 100 miljoner dollar på lobbyverksamhet och kampanjbidrag till amerikanska politiska kandidater.

2. Kvardröjande skuld över förintelsen och rädsla för att bli stämplad som antisemit;

3. En naturlig, historisk koppling mellan koloniala nationer grundade på etnisk rensning och folkmord;

4. Maktdelning i Mellanöstern med överlappande regionala och internationella imperier;

5. Israelisk underrättelsetjänst har kromprometterande material om amerikanska politiker. 

6. Att hålla fast vid en ideologi från andra världskriget vid liv för att rättfärdiga global och lokal överhöghet.  

Det finns djup okunskap i USA om grunden för Israel, som utforskats av några israeliska historiker, särskilt av Ilan Pappé, vars bok, Den etniska rensningen av Palestinadokumenterade Israels grundares avsikt att driva bort mer än 700 000 ursprungsbefolkningen till grannländerna och döda ytterligare hundratusentals i en obruten process som nu pågår i Gaza. 

Läs hela artikeln på engelska på
https://consortiumnews.com/2024/07/24/netanyahu-commands-us-obeys/

Joe Lauria är chefredaktör för Consortium News och en före detta FN-korrespondent för Than Wall Street Journal, Boston Globe, och andra tidningar.


Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Underteckna med ditt namn.