22 juli 2024

Brandväggen håller på att falla

EU-kommissionens ordförande Ursula von der Leyen måste 
nu söka stöd från högerextrema som Italiens "bröder" och
 Sverigedemokraterna.

Den högerextrema gruppen
Europeiska konservativa och reformister (ECR) har nu tre ledamöter i Europaparlamentets presidium - tack vare gruppen Europeiska folkpartiets (EPP) godkännande. Under kommissionsordförande Ursula von der Leyen ses ECR-gruppen nu som en "partner för lagstiftning".

German Foreign Policy uppmärksammar hur EU:s ledning nu tar ytterligare ett steg till höger-

Europeiska folkpartiet (EPP), som leds av en CSU-politiker, har flyttat "brandväggen" långt till höger i det senaste valet till Europaparlamentet och gjort de första högerextrema partierna till samarbetspartners. På onsdagen valdes tre parlamentariker från den högerextrema ECR-gruppen in i Europaparlamentets presidium med röster från EPP. ECR-gruppen Europeiska konservativa och reformister omfattar högerextrema partier med rötter i nyfascismen, såsom Fratelli d'Italia (FdI) och Sverigedemokraterna. EU-kommissionens ordförande Ursula von der Leyen (CDU), som led ett bittert nederlag i domstol om sina vaccinkontrakt strax innan hon omvaldes i torsdags, hade gjort upp med FdI före omröstningen. I det nya Europaparlamentet utgör högerextrema partier den tredje största gruppen, Patrioter för Europa (PfE), utöver den fjärde största (ECR). PfE-partierna har en premiärminister (Ungerns) i sina led; de inkluderar också två nuvarande och två tidigare regeringspartier. Detta innebär att extremhögern i Europaparlamentet är starkare än någonsin tidigare.

Brott mot EU-lagstiftningen

På onsdagen, dagen före hon valdes, led EU-kommissionens ordförande Ursula von der Leyen ett tungt nederlag i Europeiska unionens domstol. Fallet gällde de avtal om inköp av covid-19-vaccin som EU-kommissionen hade ingått med olika vaccintillverkare. Ett avtal med det amerikanska företaget Pfizer om leverans av upp till 1,8 miljarder vaccindoser till ett pris av 35 miljarder euro kritiserades hårt. Enhetspriset var hela 25 procent högre än enhetspriset för tidigare leveranser; kvantiteten översteg vida efterfrågan, varför vaccin till ett värde av fyra miljarder euro måste förstöras bara under 2023[1]. Det har inte gått att helt klargöra hur avtalet, fantastiskt bra för Pfizer och exempellöst dyrt för EU, kom till: Von der Leyen förhandlade personligen om avtalet med Pfizer-chefen Albert Bourla i textmeddelanden, men påstår sig nu inte längre kunna hitta meddelandena. Kommissionen har inte heller varit beredd att offentliggöra själva avtalen. Enligt EU-domstolens dom bryter EU-kommissionen och dess ordförande mot EU-rätten genom sin överdrivna sekretess och beordras nu tillåta insyn[2].

Med rösterna från ECR

EG-domstolens dom har uppenbarligen inte påverkat von der Leyens omval. 401 av de 720 ledamöterna i EU-parlamentet röstade för CDU-politikern i torsdags - en solid majoritet. I princip har von der Leyen i åratal fått stöd av de politiska grupperna Europeiska folkpartiet (EPP), Liberalerna (Renew Europe) och Socialdemokraterna, som tillsammans har exakt 401 ledamöter. (Hur enskilda parlamenstsledamöter röstat hålls dock hemligt /Nyhetsbanken). Enligt rapporter röstade dock cirka 15 socialdemokrater och cirka 15 liberaler, inklusive FDP:s ledamöter, inte för henne.[3] Observatörer hade också på förhand antagit att Frankrikes konservativa (Les Républicains) inte skulle rösta för henne.[4] von der Leyen hade därför sökt röster från gruppen De gröna - uppenbarligen med framgång (även svenska Miljöpartiet röstade för henne /Nyhetsbanken). Det är oklart hur många ledamöter från den högerextrema gruppen ECR som röstade för henne. Alla tre medlemmarna i Nieuw-Vlaamse Alliantie (N-VA) från Belgien och Občanská demokratická strana (ODS, Medborgardemokratiska partiet) från Tjeckien hade tidigare meddelat sin avsikt att göra det. De tillhör ECR-gruppen, som leds av den italienska premiärministern Giorgia Melonis högerextrema Fratelli d'Italia (FdI, Italiens bröder).

Med röster från EPP

Samarbete med ECR-gruppen ansågs uteslutet för bara några år sedan; dess partier tillhör den yttersta högern och kommer i många fall - som FdI - direkt från den nyfascistiska miljön eller är kända för öppet rasistiska utspel från ledande medlemmar, som Sannfinländarna. I dag betraktas ECR som en legitim samarbetspartner i Europaparlamentet. Detta bekräftades av valet av parlamentets talman på onsdagen. Medan ingen ECR-ledamot fick någon position i parlamentets ledning direkt efter det föregående EU-valet 2019, blev detta fallet för första gången för två och ett halvt år sedan med Roberts Zīle från det lettiska ECR-partiet National Alliance: Zīle valdes till en av Europaparlamentets 14 vice talmän i början av 2022. Han omvaldes på onsdagen; ECR fick också en andra vice talmanspost med Antonella Sberna (FdI). Enligt insideruppgifter fick båda också röster från EPP.[5] EPP:s ledamöter röstade också för att Kosma Złotowski från polska ECR-partiet PiS (Lag och ordning) skulle bli en av de fem kvestorsposter som tillhör presidiet och som ansvarar för administrativa frågor. Detta innebär att den cordon sanitaire eller "brandvägg” som tidigare funnits nu rivits ner

"Partner för lagstiftning"

EPP:s parti- och gruppledare Manfred Weber (CSU) anses vara arkitekten bakom denna utveckling. Weber hade redan sommaren 2022 kampanjat till förmån för Italiens högerextrema koalition av Forza Italia (EPP), Fratelli d'Italia (ECR) och Lega (numera Patrioter för Europa), då mot betydande internt och externt motstånd (se german-foreign-policy-rapport [6]). Weber har nu drivit en kampanj för att ECR och dess medlemspartier i Europaparlamentet ska erkännas av EPP som möjliga att samarbeta med. Valet av tre ECR-ledamöter till Europaparlamentets presidium med EPP:s röster var det avgörande testet för detta, och enligt Weber var det en framgång. Enligt en insider kan ECR-gruppen nu betraktas som "en potentiell partner för framtida lagstiftning"; begreppet cordon sanitaire har därmed getts en ny mening.[7] Det stämmer att ECR:s medordförande Nicola Procaccini (FdI) uppgav att FdI inte röstade för von der Leyen på torsdagen. Det är dock oklart varför. Meloni hade enligt uppgift krävt att en FdI-politiker skulle få en viktig post i EU-kommissionen och hon och von der Leyen hade diskuterat detta i måndags. Om en FdI-EU-kommissionär ännu inte är möjlig är det osannolikt att von der Leyen kunnat räkna med FdI:s röster. I princip har dock alla förutsättningar för ett samarbete mellan FdI och EPP uppfyllts.

Starkare än någonsin

Cordon sanitaire gäller fortfarande mot gruppen Patrioter för Europa (PfE), som leds av Le Pens franska Rassemblement national (RN) under Jordan Bardella och där bland andra också den ungerske premiärministern Viktor Orbáns Fidesz, belgiska Vlaams Belang (VB), italienska Lega, nederländska Partij voor de Vrijheid (PVV), spanska Vox, portugisiska Chega, tjeckiska ANO 2011 och österrikiska FPÖ ingår. PfE-partierna har en premiärminister (Orbán), sitter i två länders regeringar (Italien, Nederländerna), ingick tidigare i en regering (ANO 2011, FPÖ) och är det största oppositionspartiet (RN). Med 84 ledamöter är PfE för närvarande den tredje största gruppen i Europaparlamentet, före den högerextrema gruppen ECR, som har 78 ledamöter. Därutöver finns den AfD-ledda gruppen Europa av suveräna nationer (ESN), med endast 25 ledamöter och som alla kommer från marginaliserade partier. Med den tredje och fjärde största parlamentsgruppen, varav en - ECR - nu betraktas som en möjlig samarbetspartner, utgör de högerextrema partierna nu en kraft i Europaparlamentet med betydande politisk potential.

Noter:

[1] Daniel Steinvorth: Umstrittener Impfstoff-Deal: Nun ermitteln Europas Korruptionsjäger gegen       Ursula von der Leyen. nzz.ch 03.04.2024.

[2] Gericht: EU-Kommission mauerte. Frankfurter Allgemeine Zeitung 18.07.2024.

[3] Thomas Gutschker: Mit den Grünen zum Sieg. Frankfurter Allgemeine Zeitung 19.07.2024.

[4] Reconduite à la tête de la Commission, von der Leyen promet “une Europe forte”. msn.com

      18.07.2024.

[5] Thomas Gutschker: Die EVP definiert den Cordon Sanitaire. Frankfurter Allgemeine Zeitung

      18.07.2024.

[6] S. dazu „Wächter der pro-europäischen Politik“.

[7] Thomas Gutschker: Die EVP definiert den Cordon Sanitaire. Frankfurter Allgemeine Zeitung

      18.07.2024.

Källa: german-foreign-policy.com 
Övers: Lennart Palm


Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Underteckna med ditt namn.