13 juli 2024

Amerikanska F-16 över Odessa


Amerikanska F-16-jaktflygplan har observerats på himlen över Odessa-regionen och har dykt upp i området i en vecka nu. Militärkorrespondenten Jurij Kotionok rapporterar att planen enligt preliminära uppgifter lyfter de från rumänska flygfält.

"Ett antal källor rapporterar F-16-aktivitet över Odessa-regionen. Plan ska ha dykt upp i området i en vecka nu. Preliminärt talar vi om fyra flygplan som lyfter från rumänska flygfält”, skriver Kotionok i sin Telegram-kanal.

Som EADaily rapporterat kommer Kiev att ta emot F-16-jaktplan i sommar, men mycket färre än man hade hoppats,  enligt Bloomberg.

Beslutet att skicka stridsflygplanen - en mycket uppmärksammad del av NATO-toppmötet i Washington i veckan vecka - har kantats av förseningar, frågor om reservdelar och en språkbarriär mellan ukrainska piloter och deras utländska instruktörer, enligt initierade källor. Planerare är också oroade över att landet inte har tillräckligt med landningsbanor, och de som finns är sårbara för ryska attacker. 

Troligtvis kommer Nato-planen att utgå från Rumänien och attackera därifrån, och målet kommer att vara Krim.

Häromdagen inledde den ryska försvarsmakten ytterligare en massiv attack mot den ukrainska försvarsmaktens militärflygfält i Mirgorod och Poltava. Nyligen har också ryska flygstyrkor regelbundet attackerat ett annat militärt flygfält i Starokonstantinov i Chmelnitsky-regionen. En kraftfull infrastruktur har bildats här sedan sovjettiden, i synnerhet skyddsutrustning för flygplan. Därför tror uppenbarligen det ryska kommandot att Nato avser att placera F-16-planen där.

Det är osannolikt att planen kommer att utföra bombattacker, snarare kommer de att används för att avfyra missiler av amerikanskt eller brittiskt ursprung. 

Enligt amerikanska media är F-16-modellen som överförs till Ukraina Block 52+. Den har nya Pratt & Whitney F100-PW-229-motorer som ger den mer dragkraft och hastighet, samt ett förbättrat pilotsystem som hjälper piloten under svåra flygförhållanden. Den kan bära 11 missiler under vingarna -  luft-till-luft- och luft-till-mark-missiler samt anti-fartygsvapen, i synnerhet AGM-84 Harpoon med en räckvidd på upp till 124 km.

Dessutom förutsätts att flygplanet efter en enkel uppgradering kan utrustas med brittiska Storm Shadow antiradarmissiler med en räckvidd på 300 km och även JASSM-ER med en räckvidd på upp till 1000 km. Oklart om den brittiska regeringen gett klartecken att avfyra dessa vapen på djupet över Ryssland.

Sammantaget är det fråga om en alarmerande upptrappning av kriget. Hittills har Nato inte agerat från sina egna baser utan använd ukrainska mellanhänder. Nato-personal har det funnits gott om i Ukraina, men de har inte öppet stridit i Nato:s uniformer eller utgått från Nato-baser vid anfall.

warandpeace.ru

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Underteckna med ditt namn.